Is Tantra sex?

Diezelfde vraag kan je stellen over het leven. “Is het leven sex?”
Kijk ik zo om mij heen in het “normale” leven dan kom ik seks overal tegen. In winkels, op tv en (social) media, tijdschriften staan er vol mee en op feestjes en verjaardagen wordt er ook regelmatig (vrij oppervlakkig) over gesproken. Mannen praten er groots over en dames zijn meer geneigd over intimiteit te praten. Is het leven dan “seks”? Nee, natuurlijk niet, maar sex is wel een onderdeel van het leven. En zo is het ook met Tantra. Tantra is een leer en een manier van leven waarbij seksuele en seks daarvan een onderdeel is. Seksuele energie is een hele krachtige energie die zowel positief als negatief kan worden ingezet. Want ook seksueel misbruik is een seksuele energie alleen niet vanuit de liefdevolle intentie. Zo kan seksuele energie dus heel beschadigend werken en de basis zijn voor hevige trauma’s die je leven enorm kan beïnvloeden.

11873497_1650367605250353_2573561287307190430_n
Ook het kleine jongetje mag leven in mij

Gooi de term “Tantra” op een willekeurige verjaardag of ander samenzijn als gesprek op tafel en je zal snel horen zeggen dat Tantra iets met spirituele sex te maken heeft. Deels is dat zeker zo als je in een relatie zit waarbij je Tantra als basis gebruikt voor de liefdevolle verbinding maar Tantra is zeker niet alleen sex met een spiritueel sausje.

De verbinding met jezelf aangaan.

Wat is Tantra dan wel? Tantra is een duizenden jaren oude leer uit India die enkele eeuwen geleden is overgewaaid naar het westen. Aangezien de oosterse en westerse culturen enorm verschillen, heeft Tantra in het westen zijn authentieke kracht grotendeels verloren en is het in al die jaren getransformeerd naar een levensvisie met westerse invloeden. Als ik bijvoorbeeld emigreer naar Thailand dan ben ik inwoner geworden van Thailand maar ik zal nooit een Thai worden. Zo zie ik het ook met Tantra. Tantra zal in het westen nooit exact dezelfde leer zijn dan in de landen waar het ontstaan is. Dit omdat cultuurverschillen nu eenmaal groot zijn waardoor de authenticiteit vanuit de ene cultuur altijd anders zal worden beleefd in de andere cultuur.

Tantra gaat in de basis om het verbinden met jezelf. Het leert je ontspannen in het moment en het leert je om je lichaam te voelen. Zeker in het westen zitten veel mensen in het hoofd door alles wat om ons heen gebeurd, wat in het dagelijkse leven zorgt voor veel onrust en stress. Therapeutisch gezien kan Tantra ook ondersteunen bij het helen van depressies en burn-out, verslavingen en bijvoorbeeld klachten als PTSS. (daarover later meer)
Tantra leert je om naar jezelf te kijken en anders om te gaan met oordelen, verlangens, verwachtingen en grenzen.
Wat voor mijzelf belangrijk is dat het niet zozeer noodzaak is dat we het exact zo doen als in oosterse culturen. Het is ook niet noodzakelijk om alle studies te volgen die er aangeboden worden. Ook hoef je niet jaren in afzondering te leven en diepe meditaties te doen om te leren dat alles in jezelf zit. Nee, De basisleer van Tantra voldoet al om je leven op een mooie manier te veranderen. Alles volstaat met intentie, liefdevol zijn vanuit het hart en de wil om naar jezelf te durven kijken.

Alles mag er zijn.

015
Ervaar en voel je pijn, ook dat is tantra

Wat voor mij wezenlijk voelbaar was dat was dat ik bijna alles mocht vergeten wat in mijn leven was aangeleerd. Natuurlijk mocht ik mijn basis behouden maar alles wat van buiten kwam, mocht ik loslaten. Onze maatschappij is een maatschappij van oordelen(naar elkaar), pleasegedrag, projecteren en toch ook vooral: in de pas meelopen en voldoen aan het plaatje wat anderen van jou verwachten.

Tantra leert je dat een oordeel altijd iets zegt over jezelf. Ook boosheid zegt alles over jouw en niets over de ander. Vaak uiten we die boosheid door te projecteren op een ander of we lopen er juist voor weg wat weer frustraties oplevert. Tantra leert je om juist deze emoties zoals boosheid, onzekerheid, verdriet en angst te zien en daar ook iets mee te doen.
Een klein voorbeeld: Als ik in het contact met een ander mezelf liefdevol wil verbinden en die ander spreekt uit zich niet veilig te voelen, wil dat dan zeggen dat ik niet veilig ben of zegt dit iets over de onveiligheid die de ander in zichzelf voelt? Stel dat je moeite hebt om vanuit verlangen te leven of dat je het moeilijk vindt, je grenzen aan te geven dan kan dat ervaren worden als onveilig. Er leeft een angst in jou dat een ander over je grenzen zal gaan. Echter, als die ander liefdevol in verbinding staat dan zal hij altijd je grenzen respecteren. Het is aan jou om ze aan te geven.  In het verleden had ik dan een enorm gevoel van afwijzing ervaren. Wat is er met mij dat die persoon zich niet veilig voelt, doe ik iets verkeerd enz. enz. Ik zou gelijk in mijn hoofd schieten en er van alles bij gaan halen. Gelukkig blijven we ook gewoon mens en ik zal zeker niet ontkennen dat die emoties nog steeds in mij leven zijn, maar ik heb wel geleerd om er naar te kijken. Wat je in de ander ziet leeft namelijk ook altijd in jezelf.

Tantra als therapievorm.

self-compassion
Tantra is het leven omarmen, tantra is jezelf omarmen.

Tantra geeft mij het gevoel dat ik voluit mag leven. Dat alles in het leven er mag zijn. Dat als ik bijvoorbeeld witlof vies vind omdat het bitter is ik ook kan ervaren dat het geweldig is dat ik de smaak van bitterheid mag ervaren. Op zich is die ervaring al iets groots. En zo is dat dus met alles. Alles mag ik ervaren en als ik daar naar kijk, het ook echt voel en ervaar, dan leef je ten volle. Geluk ga je intenser ervaren, verdriet ga je intenser ervaren en ook relaties en vriendschappen. Ja, ook seks ga je dus veel intenser ervaren.  Als je gaat ervaren wat seksuele energie echt doet met een mens dan zal sex op een veel dieper vlak beleefd gaan worden. In mijn “oude leven” was de ervaring van sex vnl uit mijn bekkengebied en hoofd. Nu is daar het lichaam en mijn hart bijgekomen waardoor ik sex vele malen intenser ben gaan beleven.

Zo kan Tantra dus ook veel betekenen als therapievorm. Bij de reguliere cognitieve therapievormen zijn we vnl met het hoofd bezig terwijl veel blokkades en trauma’s ook liggen opgeslagen in het lichaam. Door dit lichaam vanuit onvoorwaardelijke liefde te behandelen zonder doel zal er heling plaats kunnen vinden. Zie het als een reset van je body. Als een lichaam door misbruik heeft geleerd dat sex en intimiteit pijn doet dan zal onvoorwaardelijke liefde in de aanraking en intimiteit het “genezende medicijn” kunnen zijn om weer liefde te gaan leren ontvangen. Ook kan je dan weer zelf liefde gaan geven omdat je weer kan leven vanuit verlangens in plaats vanuit angst. Stel je eens voor wat voor bevrijding dit in jouw leven kan geven.

 

is tantra sex
durf jij naar jezelf te kijken?

Wat vraagt Tantra van jou? Het enige wat Tantra eigenlijk van je vraagt is of je bereid bent om eerlijk naar jezelf te kijken. Als je eerlijk bent en je openstelt naar jezelf en naar de ander dan zal de verbinding verdiepen en intenser worden. Je zal het leven anders gaan ervaren en dieper gaan voelen. Neem van mij aan dat dit niet altijd makkelijk is maar als je hebt gekozen om in het leven bewuster te gaan leven dan kan Tantra daarin een enorme hulp zijn.

Ben jij bereid eerlijk naar jezelf te kijken?

www.gm-massages.nl